Swisair

Spoločnosť vznikla v roku 1931 spojením dvoch malých aeroliniek, a to Balair a Ad Astra Aero. Zakladateľmi boli Balz Zimmermann a švajčiarsky pionier letectva Walter Mittelholzer. Firma dostala prezývku „Lietajúca banka“, vzhľadom na to, akí cestujúci predovšetkým využívali jej služby. Na rozdiel od iných aeroliniek, ktoré v tom čase vznikali, Swisair nedostal pri svojom štarte žiadnu štátnu podporu.

Významný rozmach spoločnosť zaznamenala po II. svetovej vojne, kedy v roku 1947 navýšila kapitál o 20 miliónov švajčiarskych frankov. Tieto financie poslúžili na kúpu nových lietadiel a zavedenie nových medzinárodných liniek. Až začiatkom 50 rokov sa stal Swisair národným leteckým prepravcom.

Vtedy totiž vstúpili do firmy jednotlivé švajčiarske samosprávy, ako aj samotná vláda. Získali tak viac ako 30 percentný podiel. Príbeh Swisairu nebol len o vzletoch. Podnik zažil aj viaceré pády. Ťažkým obdobím si aerolinky prešli v turbolentných 70-tych rokoch minulého storočia, kedy svet zažíval finančnú a ropnú krízu. Spoločnosť sa však z problémov dostala.

Na prelome 80-tych a 90-tych rokov sa Swisair rozhodol pre expanziu, a preto vstúpil do mnohých ďalších leteckých prepravcov, ako napríklad Air Europe, Sabena, Air Liberté, AOM, Air Littoral, LOT, Turkish Airlines či South African Airways. V tých rokoch sa však po liberalizácii neba zostrila výrazne konkurencia. Preto sa mnohé letecké spoločnosti dostali do problémov. Obrovskou ranou pre toto odvetvie bol teroristický útok z 11. septembra 2001, kedy po tragédii výrazne klesli počty cestujúcich.

To sa samozrejme prejavilo aj na hospodárení Swisair. V tom istom roku o mesiac neskôr nebola firma schopná uhradiť svoje záväzky dodávateľom. Na pomoc prišla samotná vláda, ktorá Swisair držala pri živote ešte niekoľko mesiacov. Počas toho času Swisair predala jednu zo svojich dcérskych spoločností na prepravu osôb švajčiarskym bankám UBS a Credit Suisse. Posledný let firma uskutočnila 1. apríla zo Sao Paolo do Zurichu. Následne firma skončila v likvidácii. Za kolaps firmy skončil manažment aj pred súdom. Nakoniec, však boli všetci členovia vedenia oslobodení.