Štvrtine slovenských firiem v daňových rajoch môže hroziť bankrot

Viac ako 1000 slovenských spoločností, ktoré majú sídlo v niektorom z daňových rajov, je hodnotených ako extrémne rizikové. Ide o 1035 firiem z celkového počtu 4479, ktoré spadajú do najhoršieho „céčkového“ ratingu. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Bisnode, podľa ktorej obchodovanie s týmito firmami nemusí byť bezpečné.

Najväčšie množstvo rizikových firiem s adresou v daňovom raji sa nachádza v ratingovom pásme BBB (20,1 %) a CCC (18,3 %). Najvyššie hodnotenie AAA má pritom len 136 podnikov, čo predstavuje 3 % zo všetkých firiem sídliacich v daňových rajoch.

Analýza ukázala, že firmy z daňových rajov sú ekonomicky menej stabilné a všeobecne rizikovejšie. „Ak s nimi podnikáme, podliehame zvýšenému obchodnému riziku. Firmy majú horšiu rentabilitu, horšie riadia svoj peňažný tok, vo väčšej miere sa nebezpečne zadlžujú a platia viac po splatnosti. Do budúcna môžeme u takejto firmy očakávať zvýšenú nestabilitu, pretože majiteľ požaduje vyššiu mieru zisku a nič nie je zadarmo,“ zhodnotil analytik Bisnode Michal Řičař na tlačovej konferencii v Bratislave.

Rizikovosť offshore spoločností zostáva podľa Bisnode ratingu medziročne stabilná, dokonca mierne klesla. Medzi najrizikovejšie daňové raje patria Britské Panenské ostrovy a Spojené štáty americké. To môže podľa spoločnosti znamenať, že firmy využívajúce štruktúru daňových rajov sú zakladané s cieľom daňovej optimalizácie za cenu zvýšeného rizika zadlženia.