Banka Lehman Brothers – bankrot po 158 rokoch

Americká banka Lehman Brothers sa stala ďalšou veľkou obeťou hypotekárnej a úverovej krízy. Kolapsom finančného gigantu si kríza pripisuje na svoj účet ďalší rekordný bankrot v americkej histórii. Svojho času bol Lehman Brothers štvrtou najväčšou investičnou bankou v Spojených štátoch . Na londýnskej burze bol dokonca jednotkou v objemoch obchodovania.

Pôvodne tento bankový dom začínal ako obchodná firma, ktorú založili bratia Lehmanovci, ktorí pochádzali z Bavorska. Do USA prišli postupne. Najskôr Henry a za ním Emanuel a Mayer. Hlavným obchodným artiklom bola bavlna.

V roku 1858 si založili pobočku v New Yorku, ktorá sa neskôr stala aj centrálou spoločnosti. O viac ako desaťročie neskôr Lehman Brothers pomáhala zakladať burzu na obchodovanie s bavlnou v New Yorku. V priebehu osemdesiatych rokov 19. storočia sa Lehman Brothers stala aj členom kávovej burzy, ako aj akciového trhu New York Stock Exchange.

Práve v tých časoch sa vyprofilovalo zameranie spoločnosti, čiže investičné bankovníctvo.

Lehman Brothers sa tak podieľala na významných prvotných úpisoch akcií firiem, ktoré v tom čase sa podieľali na obrovskom ekonomickou rozmachu USA. Banke sa podarilo prežiť ťažké časy Veľkej hospodárskej krízy v tridsiatych rokoch minulého storočia. Na pokraji bankrotu sa Lehman Brothers ocitla na začiatku sedemdesiatich rokov a zachránil ju Pete Peterson.

Pod jeho vedením tento bankový dom spravil viacero významných akvizícií a zaradil sa tak do prvej ligy investičného bankovníctva v USA. V nasledujúcom desaťročí sa banka spojila aj so spoločnosťou American Express, ktorú väčšina ľudí pozná ako prevádzkovateľa platobných kariet. Po desiatich rokov však prišlo k rozdeleniu firiem.

Od vypuknutia hospodárskej krízy však banka stratila na trhovej hodnote viac než 40 mld. USD a len v roku 2008 sa jej akcie prepadli o 80 percent . Táto banka pôsobila na trhu už 158 rokov. Investovala však do zlých hypotekárných úverov, chybných investícií a realít vyše 60 miliárd dolárov. Lehman Brothers veľkí hráči odmietli kúpiť, odmietol aj Barclays , banku zatvorili a stráži ju polícia. Pád renomovaného bankového domu so sebou strhol aj ďalších hráčov finančného trhu, firmy aj jednotlivcov dominovým efektom.

Nemali závisieť od financovania u Lehman Brothers. Kolaps ovplyvnil aj kurz dolára , ktorý sa prudko oslabil. Na bankrot amerického bankového giganta reagovali aj svetové trhy, akciové burzy v Európe obchodovali s poklesom takmer o päť percent. Krach Lehman Brothers postavil do pozoru aj Európsku centrálnu banku. Tá na peňažné trhy naliala 30 miliárd eur, aby ich udržala v činnosti. Analytici pádom Lehman Brothers precitli z nádejí, že sa finančná kríza v zámorí stabilizovala. Opak je však pravdou, kríza spúšťa domino bankrotov.

Nositeľ Nobelovej ceny za ekonómiu, prof. Joseph Stiglitz, píše vo Vanity Fair, že keď príde kríza, experti diskutujú o tom, či bude krátka a hlboká (graf v tvare V) alebo plytšia a dlhšia – v tvare U. Stiglitz odhaduje, že máme do činenia s krízou v tvare L.