Niečo z roku 2011:

Ministerstvo chce zjednodušiť osobné bankroty. Novelu predložílo v roku 2012

Systém osobných bankrotov u nás sa môže zmeniť. Uvažovala o tom bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ).

Súčasný systém, ktorý platí od roku 2005, je príliš komplikovaný. Štatistiky dokazujú, že je o tento spôsob zbavenia sa dlhov malý záujem. Za päť rokov ho využilo 384 ľudí. V Česku len v roku 2010 zbankrotovalo 5930 ľudí.

Zadlžení ľudia pritom zvyšujú štátu náklady. Pohybujú sa v sivej ekonomike, platbám štátu sa vyhýbajú a ich dlhy musia riešiť súdy.

Aby dnes mohli myslieť na bankrot, musia mať majetok aspoň za 1660 eur, o ten v bankrote prídu. Ďalších 660 eur potrebujú pre správcu.

Má byť dostupnejší

Na zjednodušenie osobného bankrotu si však dlžníci budú musieť počkať. Novela konkurzného zákona, o ktorej majú hlasovať poslanci v septembri, ho totiž nevyrieši.

„Komplexné riešenie bude predmetom samostatnej novely. Tú chceme predložiť na budúci rok,“ povedal Peter Bubla, bývalí hovorca rezortu spravodlivosti.

Samostatná novela má riešiť najmä príčiny, pre ktoré sa bankroty málo využívajú. Podľa Bublu sa uvažuje o tom, že by dlžníci neprišli o celý majetok.

„Zvažujeme aj možnosť, aby sa pri osobnom krachu prihliadalo na vyživovaciu povinnosť dlžníka a počet jeho detí,“ dodal.

Odborníci tvrdia, že dnešná právna úprava ľudí od bankrotov odrádza. „Človek musí prejsť dlhým a traumatizujúcim konkurzom, počnúc zisťovaním majetku, končiac jeho predajom,“

Až po konkurze môžno súd požiadať o oddlženie. To trvá tri roky. Počas nich môže dlžník stratiť aj 70 percent svojich príjmov.

Upozorňuje, že súčasný systém je nedokonalý. „Dlhy, ktoré sa počas osobného bankrotu vôbec neriešili, možno podľa názoru viacerých odborníkov zasa vymáhať v plnej výške.“. Aj tento problém chce riešiť pripravovaná novela.

Inšpirácia z Čiech?

Právnici sa zhodujú, že legislatívne dobre upravilo otázku osobného bankrotu Česko. Dlžníkovi stačí hotovosť či majetok za 1840 eur, čo je odmena pre insolvenčného správcu.

Tento systém podľa hovorkyne českého rezortu justície Terezy Palečkovej šetrí štátu náklady, ktoré by mal s ľuďmi v sociálnej kríze.

Preferujeme sociálny účel pred ekonomickým. Umožňuje dlžníkom začať od nuly a motivuje ich, aby aktívne splatili svoje dlhy,“ vysvetlila.

A ako je to v súčastnosti:

Žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu môžu podľa zákona podať iba fyzické osoby v situácii, keď nie sú schopné splácať svoje finančné záväzky.

V 3. štvrťroku 2015 inštitút osobného bankrotu na svoje oddlženie využilo 147 obyvateľov Slovenska, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje nárast o 27,83 %. Ako ďalej vyplýva z aktuálnych analýz spoločnosti CRIF – Slovak CreditBureau, ktorá spravuje úverové registre bankových i nebankových inštitúcií, od začiatku roka do konca septembra 2015 bolo na Slovensku zaznamenaných 428 osobných bankrotov.

Od začiatku účinnosti zákona o konkurze a reštrukturalizácii osobný bankrot na Slovensku vyhlásilo 1954 občanov. V susednej Českej republike bolo v 3. štvrťroku 2015 vyhlásených 4119 osobných bankrotov. V prepočte na 100.000 obyvateľov oddlženie formou bankrotu v Čechách v 3. štvrťroku 2015 využilo takmer 14,5-násobne viac ľudí ako na Slovensku.

Žiadosť o vyhlásenie osobného bankrotu môžu podľa zákona podať iba fyzické osoby v situácii, keď nie sú schopné splácať svoje finančné záväzky.

"Existuje viacero dôvodov, pre ktoré sa žiadatelia do takejto situácie dostanú. Okrem neuváženého zadlženia, keď ľudia zlyhávajú vlastnou vinou, napr. neschopnosťou odolať túžbe po veciach, na ktoré nie sú schopní našetriť si, to môžu byť aj objektívne udalosti, ktoré nemusia závisieť od vôle dlžníkov, ako napr. výpadok príjmu z dôvodu straty zamestnania alebo pre dlhodobé ochorenie," vysvetľuje Jana Marková, hlavná analytička spoločnosti CRIF – Slovak CreditBureau.

V 3. kvartáli 2015 pripadalo na jeden kalendárny mesiac v priemere 49 osobných bankrotov, čo je o 11 viac ako v 3. štvrťroku minulého roka. Zároveň v auguste 2015 bolo vyhlásených 63 osobných bankrotov, čo je historicky najväčší počet bankrotov vyhlásených v jednom mesiaci.

Tretí štvrťrok 2015 zároveň potvrdil trend rastúceho využívania osobných bankrotov, keď počet vyhlásených bankrotov v treťom kvartáli medziročne rastie už od roku 2009, a to aj napriek viac ako rok avizovanej príprave legislatívnej zmeny zákona, ktorá by proces osobného bankrotu sprístupnila väčšiemu okruhu dlžníkov.

V 3. štvrťroku 2015 najviac osobných bankrotov vyhlásili súdy v Banskobystrickom samosprávnom kraji – 28 osobných bankrotov v porovnaní s 15 osobnými bankrotmi v 3. štvrťroku 2014 predstavuje nárast o 86,67 %. Nasleduje Prešovský samosprávny kraj s 26 vyhlásenými osobnými bankrotmi, čo je v medziročnom porovnaní o 12 bankrotov, resp. o 85,71 % viac.

Najmenej osobných bankrotov v 3. kvartáli 2015 bolo vyhlásených v Žilinskom samosprávnom kraji – 11, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje pokles o 2 bankroty, resp. o 15,38 %. Medziročný pokles v počte vyhlásených bankrotov zaznamenali tri kraje – okrem Žilinského aj Trnavský (pokles o 14,29 %) a Bratislavský kraj (pokles o 33,33 %).