Živnostník v exekúcii. Ako chrániť manželku?

Otázka: Manžel je živnostník. Na začiatku jeho podnikania sme si majetok nerozdelili, čo bola chyba. Pred niekoľkými rokmi bol manžel v exekučnom konaní. Prišli sme o byt, auto, úspory. V súčasnosti bývame v prenajatom byte a manžel má ešte nesplatené dlhy a stále hrozí exekúcia. Mohli by sme si v takejto situácii rozdeliť majetok? Ak by som dedila po rodičoch či získala od nich darom auto, byt alebo peniaze, patrili by do nášho spoločného majetku? Pýtam sa preto, lebo v exekúciach, napriek námietke, boli predané hnuteľné veci, ktoré som zdedila po starých rodičoch.

Podľa § 148a ods. 2 Občianskeho zákonníka zruší súd bezpodielové spoluvlastníctvo manželov v prípade, že jeden z manželov získal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Návrh môže podať ten z manželov, ktorý nezískal oprávnenie na podnikateľskú činnosť. Pokiaľ toto oprávnenie majú obaja manželia, môže návrh podať ktorýkoľvek z nich.

Odpoveď je zrejmá. Je potrebné podať na súd návrh na zrušenie bezpodielového spoluvlastníctva manželov a doložiť všetky tvrdené skutočnosti; najmä existenciu živnostenského oprávnenia manžela. Ide o skôr formálnesúdne konanie, ktoré spravidla na prvom pojednávaní končí rozhodnutím vo veci samej – teda zrušením bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Majetok získaný dedením alebo darom nikdy netvorí bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. Takýto majetok ani nemal byť predmetom exekúcie.

Žiaľ, ak už bol exekvovaný, vec nemožno zvrátiť, keďže reštitúcia (t. j. navrátenie do pôvodného stavu) v exekučnom konaní nie je možná. V tejto veci si ale možno uplatniť náhradu škody voči SR (exekútor totiž koná ako osoba poverená súdom) za nezákonný úradný postup.

Mám sa obávať daňovej exekúcie?

Otázka: Môže mi daňový úrad - exekútor siahnuť na zdedenú nehnuteľnosť, na zdedený účet, prípadne na môj účet, keď mi nevystavili splátkový kalendár, ale mám zadaný trvalý príkaz a daňový nedoplatok pravidelne splácam?

Daňovo exekučné konanie je špecifické exekučné konanie, ktoré sa riadi zákonom č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Daňovým exekučným konaním je konanie, v ktorom správca dane z úradnej moci vymáha daňový nedoplatok, iné peňažné plnenie uložené rozhodnutím, exekučné náklady a hotové výdavky (náklady za výkon zhabania/náklady za výkon predaja).

Aký majetok si všimne exekútor

Predmetom daňovej exekúcie je majetok dlžníka, ktorým sa na účely Daňového poriadku rozumejú veci podľa Občianskeho zákonníka, práva alebo iné majetkové hodnoty, najmä byty, nebytové priestory, pohľadávky, peniaze v hotovosti, devízové hodnoty, veci z drahých kovov a iné veci, pri ktorých nedochádza k predaju, cenné papiere, mzda a iné príjmy. Predmetom daňovej exekúcie môže byť aj majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov.

Ak ide o majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, je účastníkom daňového exekučného konania aj manžel daňového dlžníka. V danom prípade nie je podstatné akým spôsobom (dedenie, darovanie, kúpa) daňový dlžník nadobudol svoj majetok.

Výnimku, kedy daňová exekúcia je neprípustná, predstavuje len majetok, ktorý je vo vlastníctve inej osoby ako daňového dlžníka. Právo na majetok, proti ktorému je daňová exekúcia neprípustná, môže daňový dlžník alebo iná osoba uplatniť u správcu dane. Netreba však zabúdať na to, že správca dane má podľa §42a ods. 2 zák. č.: 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v znení neskorších predpisov právo odporovať právnemu úkonu, ktorý dlžník urobil v posledných troch rokoch v úmysle ukrátiť svojho veriteľa.

Kedy sa dá odložiť exekúcia

Podľa ust. § 94 Daňové poriadku predstavuje daňová exekúcia nútený výkon ... spôsobmi podľa § 98 (tzn.: zrážkami zo mzdy a z iných príjmov, prikázaním pohľadávky, predajom hnuteľných vec, predajom nehnuteľnosti, odobratím peňazí v hotovosti a iných vecí, pri ktorých nedochádza k predaju...).

Správca dane môže daňovú exekúciu na žiadosť daňového dlžníka, ktorý je fyzickou osobou, odložiť aj vtedy, ak sa daňový dlžník bez svojej viny ocitol prechodne v takom postavení, že by neodkladná daňová exekúcia mohla mať pre neho alebo príslušníkov jeho rodiny zvlášť nepriaznivé následky. Tieto skutočnosti musí daňový dlžník preukázať.

Pokiaľ správca dane nevydal rozhodnutie o zaplatení daňového nedoplatku v splátkach, ktorým by došlo k nahradeniu (novácii) právoplatného exekučného príkazu, tak je kedykoľvek oprávnený (a to aj napriek dobrovoľnej úhrade daňového nedoplatku formou splátok z vašej strany) pristúpiť k výkonu exekúcie na vzniknutý daňový nedoplatok a požadovať jeho celú úhradu.

Hoci teda zohľadniac ľudský faktor je riziko takéhoto postupu daňovej správy vo vašom prípade menšie, než v prípadoch, kedy dlžník dlh nespláca vôbec, nemožno postup, ktorého sa obávate, vylúčiť dovtedy, pokiaľ nebude existovať rozhodnutie o splatení daňového nedoplatku v splátkach, prípadne iné relevantné rozhodnutie v daňovom exekučnom konaní.

Kde sa sťažovať na exekútora?

Na koho sa mám obrátiť so sťažnosťou na počínanie exekútora?

Odporúčame okrem kontaktovania príslušného exekútora podať sťažnosť na činnosť exekútora na Slovenskú komoru exekútorov. V prípade, ak s vybavením vašej sťažnosti nebudete spokojná, môžete požiadať Ministerstvo spravodlivosti SR o prešetrenie vybavenia vašej žiadosti Slovenskou komorou exekútorov. Zároveň môžete príslušného exekútora žalovať na súde.

Ako sa brániť proti exekúcii?

Exekútor nemôže vykonať exekúciu skôr, ako doručí upovedomenie o jej začatí a môže len zabezpečiť majetok povinného?

Otázka: Zahraničnému Slovákovi s trvalým pobytom v SR zablokoval exekútor účet a z účtu začali odchádzať peniaze bez doručenia oznámenia o začatí exekúcie. Nevie o akú pohľadávku ide, banka mu poskytla len číslo exekúcie a oprávnenou osobou je cyperská spoločnosť XV.. LTD. Exekútora zatiaľ nekontaktoval. Je možné podať proti exekúcii, alebo proti rozhodnutiu súdu nejaký opravný prostriedok?

Exekučné konanie je v slovenskom právnom poriadku upravené v zákone č.: 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti (Exekučný poriadok) a o zmene a doplnení ďalších zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „EP“).

Exekučné konanie začína dňom, v ktorom bol exekútorovi doručený návrh podaný na vykonanie exekúcie. Exekútor môže pristúpiť k výkonu exekúcie až po tom, čo mu súd udelí poverenie na jej vykonanie (§ 44 EP). Príslušný súd žiadosť exekútora o udelenie poverenia na výkon exekúcie, návrh na vykonanie exekúcie a exekučný titul v zmysle ust. § 44 ods. 2 EP preskúma. Ak konajúci súd nezistí rozpor žiadosti o udelenie poverenia na vykonanie exekúcie alebo návrhu na vykonanie exekúcie alebo exekučného titulu so zákonom, do 15 dní od doručenia žiadosti písomne poverí exekútora, aby vykonal exekúciu.

Povinnosti exekútora

Exekútor poverený výkonom exekúcie následne upovedomí povinného i oprávneného o začatí exekúcie. Exekútor v upovedomení o začatí exekúcie označí exekučný titul a uvedie výšku predbežných trov exekúcie.

Zároveň vyzve povinného, aby uspokojil pohľadávku oprávneného alebo aby do 14 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie vzniesol námietky. Súčasne exekútor zakáže odo dňa doručenia upovedomenia o začatí exekúcie povinnému nakladať s majetkom podliehajúcim exekúcii.

Doručovanie

Exekútor doručuje upovedomenie o začatí exekúcie oprávnenému a povinnému do vlastných rúk. Náhradné doručenie upovedomenia o začatí exekúcie povinnému, ktorý je fyzickou osobou, je vylúčené.

V prípade, že pobyt fyzickej osoby na území SR nie je známy alebo zlyhalo doručenie upovedomenia na adresu povinného v cudzine, čo by mohol byť váš prípad, je exekútor oprávnený požiadať príslušný súd o to, aby povinnému ustanovil opatrovníka. Upovedomenie o začatí exekúcie sa následne doručuje súdom ustanovenému opatrovníkovi a oprávnenému.

Výnimky, kedy EP pripúšťa možnosť náhradného doručenia sú vtedy, ak je povinným fyzická osoba – podnikateľ alebo právnická osoba. V danom prípade sa upovedomenie o začatí exekúcie považuje za doručené tretím dňom odo dňa vrátenia nedoručenej zásielky exekútorovi, a to aj vtedy, ak sa fyzická osoba oprávnená podnikať alebo právnická osoba o tom nedozvedeli.

Výklad tohto ustanovenia je ale v praxi nejednoznačný. Niektorí sudcovia ani v tomto prípade náhradné doručenie (dňom vrátenia zásielky) pre nejednoznačné zákonné ustanovenie považujú za nemožné.

Pre potreby ďalšieho postupu v konaní bude primárne potrebné preskúmať vyššie uvedené skutočnosti, tzn. v akom právnom postavení povinný vystupuje a či doručovanie upovedomenia o začatí exekúcie prebehlo v intenciách EP.

Námietka

V prípade nesprávneho postupu exekútora pri doručovaní upovedomenia o začatí exekúcie začína povinnému plynúť odo dňa prevzatia upovedomenia 14-dňová lehota na podanie námietok (§ 50 ods. 1 EP). Ak však doručenie upovedomenia o začatí exekúcie prebehlo v zmysle EP môže povinný v prípade dôvodnosti podať návrh na zastavenie exekúcie v zmysle ust. § 57 EP.

Rozhodne je prvým krokom vo vašom prípade nahliadnuť do spisu u exekútora, prípade v súdnej kancelárii, ktorá ale nemá všetky dokumenty exekútora , a zistiť uvedené skutočnosti. Za nahliadnutie do spisu si exekútor môže účtovať poplatok. Následne možno odporučiť vyhľadať odbornú pomoc advokáta.

Exekútor nie je oprávnený vykonať exekúciu skôr, ako doručí upovedomenie o začatí exekúcie, môže len zabezpečiť majetok povinného. Medzi podaním návrhu na začatie exekúcie a skutočným vykonaním exekúcie môže uplynúť dlhšie časové obdobie. Rovnako návrh na začatie exekúcie môže oprávnený podať až do 10 rokov od právoplatnosti exekučného titulu, teda je možné, že ide o starý dlh vášho známeho.

Vymáhanie zdedených pohľadávok

Pohľadávky podliehajú premlčaniu po uplynutí štyroch rokov od ich splatnosti.

Otázka: Po smrti otca, ktorý prevádzkoval nákladnú cestnú dopravu, som zdedila pohľadávky. Jediné, čo mám k dispozícii, sú faktúry vedené v účtovníctve. Pokiaľ ide o nákladné listy, tie si síce viedol, ale nemá ich potvrdené od zákazníkov. Budú stačiť na prípadné vymáhanie týchto pohľadávok cez exekútora len samotné faktúry, alebo sú potrebné k tomu aj nákladné listy?

Proces vymáhania pohľadávky prebieha spravidla v dvoch štádiách, a to súdne konanie a exekučné konanie. Skôr než sa začne proces vymáhania pohľadávky je potrebné vziať do úvahy tzv. inštitút premlčania. Všetky pohľadávky podliehajú premlčaniu po uplynutí 4 rokov od ich splatnosti. Vzhľadom na to je potrebné najskôr preveriť, koľko času uplynulo od ich splatnosti, pretože ak je pohľadávka premlčaná znamená to, že dlžník môže uhradiť dlžnú sumu už iba dobrovoľne. V prípade súdneho konania je súd povinný vyhovieť námietke premlčania zo strany dlžníka a právo na uhradenie dlžnej sumy veriteľovi neprizná.

V prípade, ak pohľadávky nie sú premlčané, je možné ich riadne vymáhať. Exekúcia pohľadávok iba na základe faktúr však nie je možná. Najprv je potrebné rozhodnutie súdu, ktorým sa potvrdí existencia nároku.

Pre veriteľa je najvhodnejšie podať návrh na vydanie platobného rozkazu, ktorým súd uloží dlžníkovi povinnosť zaplatiť dlh, ktorý voči veriteľovi má. Spolu s návrhom na vydanie platobného rozkazu je potrebné preukázať postavenie veriteľa, pričom pri dedení pohľadávok by to malo byť osvedčením o dedičstve. K návrhu je rovnako potrebné predložiť všetky listinné dôkazy, ktoré preukazujú nárok veriteľa na plnenie. V prípade, ak súd nemá predložené listinné dôkazy za postačujúce, platobný rozkaz nevydá a nariadi vo veci pojednávanie. V prípade pojednávania by sa len prostredníctvom faktúr veriteľovi nemuselo podariť preukázať nárok na zaplatenie dlžnej sumy. Podľa nášho názoru, predloženie samotných faktúr teda nemusí byť postačujúce. Odporúčame preto získať objednávky, dodacie listy alebo akékoľvek ďalšie listinné dôkazy preukazujúce proces vzniku pohľadávky. V prípade úspechu súd vydá rozhodnutie, ktorým zaviaže dlžníka splniť dlh, a ktoré je súčasne zákonom ustanoveným titulom, resp. podkladom pre vykonanie exekúcie. Po nadobudnutí právoplatnosti a vykonateľnosti rozhodnutia súdu sa veriteľ môže obrátiť na exekútora. V tejto súvislosti nemožno opomenúť, že súdne konanie aj exekúcia podliehajú poplatkom.

Pravdepodobnosti vymoženia dlžnej sumy sa odlišuje v závislosti od konkrétnych okolností prípadu, pričom úspech vo veci je ovplyvnený rôznymi faktormi, ako napríklad kvalitou dôkazov alebo majetnosťou dlžníka.

Exekúcia účtu pred ohlásením exekúcie?

Upovedomenie o začatí exekúcie exekútor doručuje povinnému do vlastných rúk.

Otázka? Môže exekútor vykonať exekúciu z bankového účtu povinného ešte pred doručením upovedomenia o začatí exekúcie?

Nie. Upovedomenie o začatí exekúcie exekútor doručuje povinnému do vlastných rúk. Je to vôbec prvá písomnosť, ktorú exekútor poverený vykonaním exekúcie doručuje povinnému, v ktorej ho informuje, že sa voči nemu začalo exekučné konanie a vyzve ho na zaplatenie pohľadávky.

Zároveň mu zakáže nakladať so svojím majetkom (okrem nakladania za účelom uspokojenia pohľadávky oprávneného v hotovosti alebo bezhotovostným prevodom z účtu v banke). Odo dňa doručenia upovedomenia o začatí exekúcie začína plynúť povinnému 14-dňová námietková lehota, v ktorej môže vzniesť námietky proti vykonaniu exekúcie.

Po uplynutí námietkovej lehoty, resp. po doručení právoplatného rozhodnutia súdu o zamietnutí námietok v prípade podania námietok proti exekúcii, vydá exekútor exekučný príkaz, na základe ktorého sa vykoná exekúcia spôsobom určeným v exekučnom príkaze (napr. prikázaním pohľadávky z účtu v banke).