Najviac slovenských firiem, ktoré majú majiteľa v daňovom raji, je na Cypre. Táto ostrovná krajina s 907 spoločnosťami vysoko presahuje počty ostatných daňových rajov. Za ňou nasleduje Seychelská republika (440) a Panama (168). Vyplýva to z aktuálnej analýzy spoločnosti FinStat.

Na Slovensku je podľa obchodného registra 907 spoločností s majiteľmi z Cypru. Spolu dosahujú tržby v hodnote 1,8 miliardy eur, čo je o 300 miliónov viac, ako má Slovenský plynárenský priemysel (SPP) a iba o 200 miliónov menej ako PCA Slovakia, zastrešujúca automobilku Peugeot.

Firmy s majiteľmi z Cyperskej republiky spolu dosiahli zisk vo výške 337 miliónov eur, pričom približne 89 % z tejto hodnoty tvorí zisk spoločnosti Territorio. Hodnotu súhrnného zisku znižuje veľký počet firiem s vysoko zápornými ziskami.

FinStat poukázal na to, že zatiaľ čo SPP s tržbami 1,5 miliardy eur zaplatil na daniach 194 miliónov eur, firmy s majiteľmi z Cypru iba 18,1 milióna eur. Na druhej strane, PCA Slovakia s tržbami 2,1 miliardy eur zaplatila na dani podľa analýzy len 8,7 milióna eur.

Celkovo iba 23 % spoločností s majiteľmi z Cypru zaplatilo daň vyššiu, ako je maximálna daňová licencia, teda 2880 eur a až 12 % nezaplatilo žiadnu daň. Najviac firiem uhradilo daň do výšky najvyššej daňovej licencie. FinStat pripomenul, že sadzba korporátnej dane na Cypre je 12,5 %. Dividendy a kapitálové príjmy dani nepodliehajú.

Analýza ukázala, že najviac spoločností s vlastníkom na Cypre vznikalo v rokoch 2006 až 2013, pričom v roku 2014 bol zaznamenaný pokles založených firiem. V minulom roku však ich počet opäť vzrástol. Až 75 % spoločností je z Bratislavského kraja, veľa z nich sídli na rovnakej adrese v Bratislave.

Vek firiem s majiteľmi zo Seychelskej republiky je zväčša tiež pomerne nízky. Najviac spoločností vznikalo od roku 2008 do 2013. V roku 2014 počet novovzniknutých spoločností v tejto krajine výrazne poklesol zo 75 na 18 založených firiem za rok. Rovnako tu figurujú opakujúce sa adresy, sídla sú však okrem Bratislavy aj v Žiline či Štúrove.

Celkový zisk spoločností s vlastníkmi zo Seychel je takmer 150 miliónov eur. Aj napriek vysokému kumulovanému zisku spolu zaplatili na daniach iba približne 316.000 eur. Až 56 % firiem uhradilo daň do výšky najvyššej daňovej licencie (2880 eur) a 37 % dokonca žiadnu. Iba 7 % spoločností platilo daň presahujúcu maximálnu daňovú licenciu. Tržby týchto firiem spolu dosiahli 180,6 milióna eur.

Cyperská republika ozdravila financie, už nepotrebuje pomoc EÚ a MMF

Republika prispela k svojej záchrane 13 miliardami eur. V tejto sume sú zahrnuté aj straty klientov cyperských bánk, ktorých kontá boli vyššie ako 100.000 eur. Z vyššej sumy im štát zobral 47,5 %.

Cyperská republika opúšťa záchranný program Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý pred troma rokmi zabránil bankrotu krajiny. Informujú o tom agentúry APA a DPA.

Ostrovná republika sa na rozdiel od Grécka, ktoré ju vlastne stiahlo na okraj priepasti, sústredila na plnenie podmienok veriteľov. „Bola to najhoršia kríza, akú štát zažil. Plne sme sa sústredili, a to bez akýchkoľvek snáh o zmäkčenie, na plnenie podmienok memoranda veriteľov,“ povedal cyperský minister financií Charis Georgiades.

EÚ a MMF v roku 2013 pomohli Cypru pôžičkou 10 miliárd eur. Minister financií teraz uviedol, že Nikózia zo sumy vyčerpala len 7,3 miliardy eur.

Šéf ministrov financií eurozóny Jeroen Dijsselbloem pochválil Cyperčanov za výsledok ich úsilia a dodal, že sa ostrovná republika môže teraz už financovať sama.

Platnosť trojročnej pomoci Cyperskej republike sa skončilo v posledný marcový deň 2016.